Postzegelhandel van de Pol

Gepubliceerd op 5 juli 2024 om 09:30

Op 1 augustus 2016 sloot Postzegelhandel van de Pol zijn deuren, na 45 jaar namen Arie en Ali van de Pol afscheid van deze bekende winkel in het Philipsdorp. Wat begon in een garagebox achter het huis van de familie Van de Pol, werd al gauw een winkeltje op het Wijngaardplein in Woensel. In de jaren zeventig verhuisde de winkel naar de Frederiklaan, waar het tot augustus 2016 zou blijven zitten.

Etos

Het pand aan de Frederiklaan was door Philips gebouwd als winkelpand om één van de eerste winkels van Etos te huisvesten. In 1919 wordt de "Philips Coöperatieve Verbruiksvereeniging en Broodbakkerij G.A" opgericht, waarbij medewerkers van Philips met korting levensmiddelen konden kopen. De allereerste winkel wordt gebouwd op de hoek van de Frederiklaan en de Jonghlaan, maar later zullen vele nieuwe winkels in de buurt volgen.  In eerste instantie wordt hier vooral brood en simpele levensmiddelen verkocht maar vanaf 1922 wordt er ook vlees en aardappelen in de schappen gelegd. Later komt daar ook nog kolen en gas bij en in 1924 wordt de vereniging uitgebreid met een drogisterij. In de voorbijgaande jaren heeft de vereniging al vele vestigingen in de buurt gekregen en is het niet meer weg te denken uit het straatbeeld. In 1931, tijdens de crisisjaren, wordt besloten om de vereniging onafhankelijk van Philips te maken. De naam Etos wordt bedacht, wat staat voor Eendracht, Toewijding, Overleg en Samenwerking. Vanaf dat moment zou de Etos niet alleen voor Philips medewerkers open zijn, maar kon iedereen lid worden van de vereniging.

Start postzegelhandel

Al op jonge leeftijd was Ali gek op postzegels. Haar schoolmeester gebruikte tijdens de lessen Aardrijkskunde en Geschiedenis postzegels om de lesstof bij te brengen, waardoor Ali al snel zag dat postzegels heel leerzaam zijn. Arie wilde graag een eigen zaak starten, waar na de ontmoeting van Ali voor beide een wens in vervulling raakte. Begin jaren zeventig startte het echtpaar de Postzegelhandel van de Pol en Ali zou als winkeljuffrouw in de winkel gaan staan, haar hobby werd haar werk. In eerste instantie startte het echtpaar de winkel in de eigen garage, waar eerst de auto stond werd een toonbank geplaatst. Na enkele weken verhuisde de winkel al naar het Wijngaardplein en anderhalf jaar later kwam het winkelpand aan de Frederiklaan in beeld. Het was het pand waar Ali vroeger al werkte toen het nog van de Etos was.

Veranderende omgeving

Door de jaren heen is de buurt flink veranderd, waarbij de laatste verandering de renovatie van het Philipsdorp was. Sinds 2003 is de buurt beschermd als "beschermd stadsgezicht", wat ervoor heeft gezorgd dat de buurt nog jaren zal blijven bestaan. Van 2012 tot en met 2018 is de gehele buurt gerenoveerd waardoor de gehele buurt een beter aanzien heeft gekregen. Maar ook in de handel is er in 45 jaar veel veranderd, waar vroeger nog acht postzegelwinkels in Eindhoven waren, was dat er in 2016 nog maar 1. Veel van de handel was al naar het internet gegaan en fysieke postzegelwinkels waren uitstervende.

Deze veranderingen gaven ook wat minder leuke kanten bloot. In 2009 werd de winkel een keer vroeg in de ochtend overvallen door een 'menneke van vijftien jaar'. De overvaller wilde het geld uit de kassa hebben en dreigde met een slagersmes. Omdat het vroeg in de ochtend was, zat er nog maar weinig geld in de kassa en ging de overvaller er vandoor met enkel wat kleingeld. Gelukkig werd de dader al snel in de kraag gegrepen.

In 2008 werd gestart met de bouw van het Stadionkwartier, aan de overkant van de Frederiklaan. Om op het voormalig parkeerterrein hoogbouw te kunnen bouwen, moesten er flink veel palen in de grond worden geheid. Dit heien zorgde voor veel overlast in de buurt, ook voor Arie en Ali van de Pol. Het heien werd landelijk nieuws, er verschenen nieuwsploegen in de straat en het echtpaar werd geïnterviewd voor de landelijke tv. Achteraf bleek dit de beste reclame te zijn die ze ooit hebben gehad.

Bekende winkel

Postzegelhandel van de Pol, veel mensen kennen het nog steeds ondanks dat de winkel al in 2016 is gesloten. De winkel was jaren een begrip in Eindhoven en dan vooral in Strijp, of zoals ze zelf weleens hebben verteld: "Iedereen in Strijp kende de winkel van 'De Pollekes'." Mensen kwamen niet alleen meer langs voor postzegels, door de jaren heen is er veel verhandeld waarbij postzegels en munten toch de hoofdlijn was. Maar ook medailles, Flippo-albums, etc konden er worden gekocht. De winkel werd ook een echte buurtwinkel, mensen kwamen even langs voor een kopje koffie of een praatje. Uit het hele land kwamen mensen naar de winkel vooral verzamelaars wisten de winkel te vinden. Aangezien de winkel tegenover het PSV stadion gevestigd was, kwamen er ook veel spelers van het PSV-elftal langs.

Sluiting van de Postzegelhandel

Waar in de jaren zeventig de postzegelhandel nog floreerde, was in 2016 het runnen van een fysieke postzegel winkel niet mee rendabel. Buiten dat de hobby aan het uitsterven was, was de handel in postzegels ook steeds vaker via het internet te vinden. Tijdens de renovatie van het Philipsdorp kregen ze nog een tijdelijke ruimte aangeboden op De Hurk, maar dat was volgens het echtpaar geen optie. De winkel bleef dus tijdens de renovatie open, wat leidde tot een oude winkel uit de jaren zeventig in een compleet gerenoveerde wijk. Maar helaas ging de leeftijd van het koppel parten spelen. Toen in 2015 het rijbewijs van dhr. Van de Pol niet werd verlengd en ze afhankelijk werden van de bus, werd op advies van de kinderen besloten te stoppen met de winkel. Bij de opheffingsuitverkoop was bijna de hele inboedel binnen een paar weken verkocht.

Helemaal stoppen met postzegels zal het koppel nooit, het restant wat er nog in de winkel bleef liggen hebben ze mee naar huis genomen en de verzamelmappen zullen gevuld blijven. Het koppel kan terugkijken op een mooie winkel, welke een stukje van de geschiedenis van het Philipsdorp heeft bepaald.

Bronnen:

Heeft u zelf nog meer informatie? Of heeft een opmerking? Laat het hieronder achter via onderstaand formulier. Alle informatie is welkom en kan mogelijk gebruikt worden om deze pagina aan te vullen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.